نام اصلی کتاب: Jonathan Livingston Seagull
نویسنده: ریچارد باخ
مترجم: سمینه صالحی
کتاب ماندگار جاناتان مرغ دریایی ، روایتی است از زندگی همه انسانها، انسانهایی که به زندگی در اجتماع خودساخته خو گرفتهاند و هیچ برونرفتی از قوانین و چهارچوبهای خودساخته متصور نیستند. ریچارد باخ در این کتاب، از زبان یک مرغ دریایی داستان خواست و نیاز انسان به پرواز و رها شدن از این ساختار خودساخته را روایت میکند، داستان پرواز برای یافتن حقیقت زندگی.
قهرمان داستان، جاناتان، مرغ دریایی، دوست دارد تندتر و بالاتر از همنوعشان پرواز کند اما این تغییر در شخصیت و ساختار زندگی، چیزی نیست که سایر اعضا فوجی که عضو آنهاست، دوست داشته باشند و به همین خاطر او از آن جمع رانده میشود و این رانده شدن سرآغاز خودشناسی و کشفی تازه از خودش است که در نهایت آن را به سایر همنوعانش نیز آموزش می دهد.
داستان ریچارد باخ، داستان مطرودشدگان ظاهری جامعه بشری است که با آموزش درست قادر میشوند معنا و حس دقیق زندگی و زیست عالمانه و عاشقانه را کشف کنند و با نگاهی شفقتانگیز آن را در اختیار هر کس دیگری قرار دهند که شوق آموختن دارد. افرادی که بر زمین باقی ماندهاند و پای چسباندن به خاک را بر نمیتابند و سعی در پریدن از حصارها و چهارچوبهای پیرامونشان را دارند.
ساخت و وجود کتاب جاناتان مرغ دریایی بر عصیانگری بنا نهاده شده است. چیزی که با زندگی و زیست نویسنده کتاب نیز همخوان است، عصیانگری برای تغییر و تحول، برای کشف ساحتهای تازه زندگی، برای خلق معنای تازهای از زیستن، برای انسان بودن و انسان ماندن، برای راکد نبودن، برای پرواز. باخ به عنوان یک خلبان آمریکایی بخش عمدهای از زندگی خود را به پرواز و کشف موقعیتهای مختلف زیستی بر مبنای حس روحی و فیزیولوژیکی موجود در آن گذراند و سرانجام نیز جانش را در همین راه از دست داد.
ایده کتاب جاناتان مرغ دریایی بنا به گفته خود او از دوران نوجوانی و از اوایل دهه شصت میلادی با او بوده است و در واقع حاصل تماشای تقلای مرغان دریایی برای پرواز در هنگام هوانوردیهایش است.
جاناتان مرغ دریایی کتابی برای یک بار خوانده شدن نیست. کتابی است برای سالها اندیشیدن…
به لطف تمرین هایش میدانست استخوان و پر نیست، تجلی کاملی از آزادی و پرواز است که محدودیتی ندارد…