عنوان کتاب: دروغ های مسلح

نویسنده: دنیل جی. لویتین

در دنیای امروز، چالشی که در پیش روی ما قرار دارد، در واقع کنکاش در مورد حقیقت است. حقیقتی که گاه ممکن است بسیار دستکاری شود. دروغ های مسلح – شیوه های اندیشیدن انتقادی در عصر پساحقیقت – کتابی است که به ما کمک می کند دید بهتری نسبت به حقیقت پیدا کنیم.

«دنیل لویتین (زاده ۱۹۵۷، سانفرانسیسکو) یکی از عصب شناسان و روانشناسان شناختی مطرح در عرصه بین‌المللی است و هم‌اکنون در دانشگاه مک‌گیل یکی از معتبرترین دانشگاه‌های کانادا که دارای رتبه‌بندی جهانی است مشغول به تدریس و تحقیق است. او در سال‌های فعالیت‌های خود در علوم اعصاب و روانشناسی موفق به کسب چندین جایزه معتبر شده است. دروغ‌های مسلح که در سال ۲۰۱۶ بانام دستورالعمل‌های دروغ منتشر شده بود، جوایز مختلفی همچون جایزه بهترین کتاب غیرداستانی ماویس گالانت جایزه کتاب تجاری اکسیم، جایزه ملی کتاب تجاری در سال ۲۰۱۷ را از آن خود کرده است،‌ هم‌چنین این کتاب یکی از فینالیست‌های جایزه دونر در سال ۲۰۱۷است، همچنین به‌عنوان صد کتاب برتر توسط روزنامه گلوب اند میل در سال ۲۰۱۶ انتخاب‌شده است. موضوع این کتاب در واقع جزو موضوعات روز جامعه است، وضعیت جامعه کنونی و تاثیر رسانه‌های ارتباط‌جمعی بر مردم با اتکا بر مطالب منتشره در این رسانه‌ها در زمره بحث‌برانگیزترین مسائل در حوزه علوم انسانی است. کتاب دروغ‌های مسلح درواقع به‌عنوان دستورالعملی برای شناخت انواع دروغ‌ها و مغالطاتی که توسط رسانه‌ها شامل تلویزیون، روزنامه، تارنماها، کتاب‌ها و مقالات در جامعه انتشار می‌یابد،  و لویتین این مسائل پیچیده و در لفافه را، به زبانی شفاف و واضح توضیح می‌دهد.»

دروغ های مسلح در سه بخش اصلی نوشته شده است که در ابتدای هر بخش یک نقل قول هم آمده است:

  • بخش اول: ارزیابی اعداد

چیزهایی که نمی دانی برای تو دردسری پدید نخواهند آورد، بلکه چیزهایی برای تو اسباب دردسر می شوند که از آن ها مطمئن هستی، ولی آن ها تغییر کرده اند و تو در خواب خوش بوده ای. -مارک تواین

  • بخش دوم: ارزیابی لغات

دروغی که نیمی از آن حقیقت دارد، یکی از سیاه ترین دروغ هاست. -آلفرد، لرد تنیسون

  • بخش سوم: ارزیابی جهان

طبیعت فقط به ما اجازه می دهد تا احتمالات را بررسی کنیم و به همین خاطر است که علوم هنوز سر پا ایستاده و فرونپاشیده است. -ریچارد فاین من

دنیل جی. لویتین، نویسنده کتاب، با اشرافی که بر مباحث حوزه علوم شناختی دارد و با بهره‌گیری از منطق، زبان‌ شناسی، علوم آماری، روانشناسی و تحلیل گفتمان، توانسته است شیوه و گفتمان انتقادی ساده ولی مؤثر و کاربردی را در رابطه با مسائل اخبار دروغ و مغلطه ها در فضای بدون کنترل دنیای مجازی، اختیار کند.

کتاب دروغ های مسلح یک کتاب در مورد تفکر انتقادی، سفسطه و استدلال محسوب میشه که به نظر میاد خواندن آن در این دنیای پیچیده پر از اخبار ضروری می باشد.

شاید نکته اصلی این کتاب این باشد که خوش باوری را کنار بذاریم و یکم عمیق تر فکر کنیم. حقیقتش بعد از خواندن دروغ های مسلح سخت میشه به رسانه ها اعتماد کرد. نسبت به هر خبری مشکوک می شوید و دوست دارید دوباره در مورد آن فکر کنید که به خودی خود چیز بدی نیست، اما اگر آدم سخت گیری باشید، با خواندن این کتاب سخت گیرتر می شوید.

یک نکته مثبت دیگر در مورد این کتاب مثال هایی است که نویسنده استفاده می کند. بیشتر مثال های این کتاب واقعی هستند و نویسنده علاوه بر بررسی و کشف دروغ های پنهان در آن ها، مرجع آن ها را نیز آورده است.

 

 

 

 

گردآوری شده در مجله TFE|TIMES