عنوان کتاب: سیاست شادکامی

نویسنده: درک باک

درک باک، رئیس سابق دانشگاه هارواد، در کتاب سیاست شادکامی این مسأله را مورد بررسی قرار می دهد که حکومت ها چگونه می توانند از داده های روزافزون دربارهٔ علل شادکامی انسان ها استفاده کنند تا بهروزی و کیفیت زندگی تمام شهروندان را افزایش دهند. در طی چهل سال گذشته، هزاران مطالعه و تحقیق در باب شادکامی صورت گرفته است. بعضی از این تحقیقات به شادکامی ناشی از فعالیت های روزانه مانند کار کردن، ملاقات دوستان یا کارهای شاق خانه می پردازند. بعضی دیگر از این تحقیقات می کوشند میزان تأثیر درآمد، خانواده، دین، و دیگر عوامل را بر شادکامی انسان ها بسنجند. باک با ارزیابی نقاط قوت و ضعف تحقیقات راجع به شادکامی، لوازم سیاسی آن تحقیقات را در این حوزه ها دنبال می کند: رشد اقتصادی، برابری، بازنشستگی، بیکاری، خدمات سلامت، سلامت روانی، مسائل خانواده، تعلیم و تربیت، و کیفیت حکومت.

کتاب عمیق و ارزشمند و به هنگام سیاست شادکامی پرتویی جدی بر این مسأله می افکند که چه چیزی انسان ها را شادکام می کند و چگونه حکومت ها می توانند رضایت بیشتری برای همگان، و نه فقط عده ای اندک، به ارمغان بیاورند.

به نظر می‌رسد که وقتی می‌توان به این سوالات مهم پاسخ داد که درک درستی از شادکامی (happiness) داشته باشیم. معمولا وقتی سخن از شادکامی به میان می‌آید انبوه کتابهای زرد با عنوان چند راه موفقیت، چگونه خوشحال زندگی کنیم، یا رموز پیشرفت و مسائلی از این دست با عکس افرادی خندان به ذهن متبادر می‌شود. همین امر افراد جدی را از خواندن این کتاب‌ها و دنبال کردن جدی این مسئله مهم باز می‌دارد. این کتاب اتفاقا موضوع شادکامی را نه از منظر نشریات زرد، بلکه از منظر تحقیقات علمی و براساس مقالات منتشره در نشریات آکادمیک تحلیل کرده است. همین امر کتاب سیاست شادکامی را به کتابی متمایز از کتاب‌های رایج و کتابی ممتاز برای خواندن تبدیل کرده است.

در مجموع باید گفت که کتاب سیاست شادکامی حاوی بینش‌های بسیار خوبی است. شاید یک شاخص آموزنده بودن یک کتاب این باشد که چقدر آموزه‌هایش با تصورات شهودی هر فرد عادی متفاوت است و چگونه به افراد نشان می‌دهد که این تصورات شهودی اشتباه هستند. از این جهت کتاب سیاست شادکامی کتاب بسیار بصیرت افزا و آموزنده‌ای است. خواندن این کتاب به نظرم برای هر فردی آموزنده است و بخشی از یافته‌های آن را می‌تواند برای بهتر زیستن به کار گیرد. از آن مهمتر اینکه همه کسانی که به نحوی با مقوله سیاستگذاری سروکار دارند از این کتاب می‌توانند استفاده بهتری کنند چرا که هدف اصلی کتاب این است که نشان دهد چگونه می‌توان از تحقیقات مربوط به شادکامی برای اصلاح سیاستگذاری در جهت افزایش شادکامی استفاده کرد. ترجمه کتاب نسبتا موفق است و ناشر از شیوه خاصی در ویراستاری استفاده کرده که خواننده به سرعت با آن مانوس می شود. خواندن این کتاب جذاب واقعا برای همه قابل توصیه است.

گردآوری شده در مجله بیستک