این مدرک یکی از مدارک و گواهینامه‌های مهمی است که به عنوان یک رزومه می‌تواند در توانمندی فرد شاخص باشد. CFA مخفف عبارت Chartered Financial Analyst است که آزمون آن توسط موسسه ای با همین عنوان یعنی CFA Institute  برای ارائه گواهینامه برگزار می‌شود و در صورتی که فردی بتواند هر سه سطح این آزمون را با موفقیت پشت سر بگذارد گواهی نامه CFA Charter را دریافت کرده و به عنوان CFA Charter Holder شناخته می‌شود.

برای قبولی در هر سه مرحله از آزمون برنامه CFA باید با طیف وسیعی از مفاهیم مرتبط با مدیریت سرمایه گذاری، تجزیه و تحلیل مالی، بازار سهام و اوراق قرضه و ابزار مرتبط با این حرفه آشنایی کامل داشت و در هر مرحله به سوالات مختلفی با سطوح سختی متفاوت در این زمینه ها پاسخ داد.

طبق اظهار دارندگان مدرک CFA برای قبولی در هر مرحله از آزمون های CFA بیش از ۳۰۰ ساعت مطالعه نیاز دارد. به منظور ثبت نام باید به سایت موسسه  (www.CFAinstitute.org) رجوع نموده و به صورت آنلاین ثبت نام کرد.

شرکت کنندگان در آزمون صرفا مجاز به استفاده از دو نوع ماشین حساب خواهند بود که عبارتند از:

  1. Texas Instruments BA II Plus – including BA II Plus Professional
  2. Hewlett Packard 12C – including the HP 12C Platinum

مزایای مدرک CFA

داشتن این مدرک فرد را از دیگر همکاران متمایز می‌نماید، دارندگان مدرک CFA با دانشی که به واسطه درک گسترده از مفاهیم جامع حوزه کسب و کار به دست می‌آورند قوه تجزیه و تحلیل بالایی کسب می‌نمایند.

البته طبق اصول اخلاقی CFA داشتن این مدرک به تنهایی، سبب برتری فرد نسبت به سایر همکارانی که دارای این مدرک نیستند، نمی‌شود. بلکه این مدرک نشان می‌دهد که فرد تا چه اندازه در حرفه خود مصمم است و دوست دارد که حتما به موفقیت برسد.

داشتن مدرک CFA نشان می‌دهد که یک شخص از یک سری امتحان‌های سخت و حرفه‌ای در زمینه های سرفصل آزمون عبور کرده و به سطح مناسبی از تجربه در بازار دست پیدا کرده است.

شایان ذکر است دارندگان مدرک CFA (تمامی سطوح) در صورت کسب حداقل ۵۰ درصد نمره در هر دو ماده امتحانی مقررات اصول بازار سرمایه و اصول بازار سرمایه اسلامی و اخلاق حرفه‌ای و همچنین شرکت در دوره آموزشی در مورد اوراق بهادار اسلامی، با تأیید کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، گواهی‌نامه اصول بازار سرمایه را دریافت خواهند کرد.

همچنین دارندگان مدرک CFA (سطوح دوم و سوم) در صورت دریافت گواهی‌نامه اصول بازار سرمایه و کسب حداقل ۵۰ درصد نمره مقررات تحلیل‌گری بازار سرمایه، با تأیید کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، گواهی‌نامه تحلیل‌گری بازار سرمایه را دریافت خواهند کرد.

سر فصل آزمون های CFA 

همانطور که ذکر شد آزمون در سه سطح برگزار می شود که دو سطح اول و دوم به صورت تستی اما سطح ۳ به صورت تستی و تشریحی می‌باشد. تمام دروس سطح ۱ دو مرتبه در روز به عبارتی صبح و بعد از ظهر برگزار می‌شود و میانگین پاسخ ها به عنوان نمره کل لحاظ می‌شود. نمونه‌ای از کارنامه نهایی که یک فرد بعد از قبولی در ایمیل خود دریافت می‌کند به صورت زیر است:

تمام سرفصل‌های  فوق در سطح ۱ و سطح ۲ نیز وجود دارد و اما سطوح مختلف به طور کلی بر مباحث زیر تاکید دارد:

سطح اول: تمرکز بر دانش پایه ای از ده موضوع و تجزیه و تحلیل ساده با استفاده از ابزار سرمایه گذاری

سطح دوم: تاکید بر کاربرد ابزار و مفاهیم سرمایه گذاری با تمرکز بر ارزش گذاری انواع دارایی‌ها

سطح سوم: تمرکز بر تلفیق تمام مفاهیم و روش‌های تحلیلی در انواع برنامه‌های کاربردی برای مدیریت پرتفوی موثر و برنامه‌ریزی ثروت

زمان برگزاری آزمون

هر سه سطح آزمون CFA به صورت سالانه و در اولین یکشنبه ماه ژوئن هر سال برگزار می‌شوند. سطح یک CFA یک بار دیگر در ماه دسامبر نیز برگزار می‎شود. شایان ذکر است در حال حاضر این آزمون‌ها در ایران برگزار نمی‌شود و کشورهای برگزارکننده آزمون در ماه ژوئن متنوع‌تر از ماه دسامبر است و می‌تواند به این دلیل باشد که در ماه دسامبر تنها سطح یک آزمون برگزار می‌شود.

 

 

تهیه شده در: کلینیک برنامه ریزی مالی TFE|TIMES به قلم الهه کمالی